Måste alla dagar vara likadana?

Alla har rätt till lite guldkant. Många äldreboenden arbetar för att skapa festliga tillfällen för de som bor på enheten. Alla kan bidra genom att komma med idéer och hitta skäl att fira lite extra. Vi kopplar gärna festligheter till högtider, men varför kan vi inte göra vardagen lite festligare. Någon fyller år, det är jul eller alla hjärtans dag. Kanske en välkommen hit fest för en nyinflyttad.

Foto: Mostphotos

Gör livet till en fest


Äldreboenden är platser för omsorg och trygghet, men de kan också vara platser för glädje, skratt och festliga stunder. Att införa festligheter i vardagen på äldreboendet kan lyfta stämningen och skapa minnesvärda ögonblick för de boende. Här är några tips för att göra äldreboendet lite festligare:

Temafester Temafester är alltid roliga och engagerande. Välj olika teman för olika tillfällen, som en tropisk strandfest, en retrofest från 50-talet eller en Hollywood-gala. Dekorera och klä ut dig i enlighet med temat och uppmuntra de boende att göra detsamma.

Musik och dans Musik är en kraftfull stämningshöjare. Anordna regelbundna dansstunder där de äldre kan röra på sig och njuta av musik. Bjud in lokala musiker eller körsångare för att underhålla med levande musik.

Filmkvällar Skapa en hemmabio på äldreboendet med filmvisningar. Visa klassiska filmer eller låt de boende välja sina favoriter. Komplettera med popcorn och läsk för en riktig bioupplevelse.

Tematiska måltider Förändra matsalen till en restaurang med tematiska måltider. Ha exempelvis en italiensk pasta- eller mexikansk tacokväll. Detta ger de äldre möjlighet att njuta av olika kulinariska upplevelser. Öka upplevelsen genom att spela musik från Italien eller Mexico och titta på en film från landet där maten kommer ifrån.

Skapa dekorationer Uppmuntra de boende att delta i skapande aktiviteter för att göra egna festdekorationer. Detta ger dem en känsla av delaktighet och gör festen ännu mer personlig.

Födelsedagskalas Fira de äldres födelsedagar med festliga kalas. Hjälp de boende att klä upp sig, duka extra festligt, kanske servera vin till matne för att göra det extra speciellt. Det går också att ha jubileum att fira.

Bingo- och spelkvällar Arrangera spelkvällar med bingo, kortspel och brädspel. Priser och små gåvor kan vara en extra motivation för att delta.

Besök av djur Vårdhund kan bidra till glädje, men också att göra de boende delaktiga i olika aktiviteter. Katter kan också bidra till trivseln på äldreboendet. Vill ni göra något extra så kan ni kanske få en häst att besöka äldreboendet.

Underhållning Bjud in underhållare som musiker, illusionister eller komiker för att göra speciella framträdanden för de äldre. Detta ger en känsla av att vara på teatern eller på konsert.

SPA-kväll, ölpub eller konsert Bjud in de boende till en SPA-kväll med manikyr, hårvård och vin, ölpub med fotbollskväll eller varför inte en konsert med klassisk musik.

Högtider Uppmärksamma högtider som jul, påsk, Alla helgons dag och midsommar med festliga dekorationer, måltider och aktiviteter som är kopplade till dessa traditioner.

Skapa minnen Ge de äldre möjlighet att skapa minnen genom att ta foton och spela in videor under festliga tillfällen. Sedan kan dessa minnen delas med familj och vänner. Tänk på att du behöver de boendes samtycke för att sprida bilder på dem.

Att våga göra olika


Finns det något i arbetssättet på äldreboendet som skiljer sig mellan veckodagarna. Hjälper strukturen till att skilja ut vardag från helg. Under senvinter och vår firar vi såväl ”Alla hjärtans dag”  som fettisdagen och våffeldagen. Andra tider på året är det midsommar eller kanelbullens dag. Det finns massor av möjligheter att hitta på något speciellt under stora delar av året.  

Har du närstående som bor på ett äldreboende eller kanske du arbetar på ett boende. Fick de boende våfflor på våffeldagen? Fanns det rosor eller något annat tecken på att det var ”Alla hjärtans dag”? Det finns mängder av tillfällen att skapa lite guldkant på vardagen. Omtanke, medmänsklighet och människokärlek kostar inget eller väldigt lite, men kan kräva lite planering.  

Reflektionsfrågor - vardag och fest
Undersköterska och vårdbiträde:
- Vad kan ni göra för att skapa goda traditioner på ert boende?
- Hur är det på din enhet, vad firar ni?
- Vad gör ni för att skapa guldkant?
- Hur ser de boende skillnad på vardag och helg?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Vad kan ni göra för att skapa goda traditioner på ert boende?  
- Har ni några traditioner på boendet?
- Hur förbereder ni er för firande av traditioner?
- Serveras det någon gång ett glas vin eller öl och snaps till maten?
- Bjuder ni in närstående till firande?

Boende och närstående:
- Har boendet där din närstående bor traditioner?
- Blir ni inbjudna?
- Har du idéer på vad som skulle kunna göras festligare på boendet?


Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Bättre vård - varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-12-19 04:00 04 Bemötande
    Alla äldreboenden har boende som lever med demenssjukdom
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-16 04:00 01 Kvalitet
    Har ni bra rutiner för rapportering av lex Maria och Lex Sarah?
    Bildkoll-Mostphotos
    info
  • 2024-12-15 04:00 02 Värdegrund
    Spänningsfältet mellan medicinskt och socialt synsätt
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-12 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Förebygg kontrakturer, bevara rörlighet och minska obehag
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-09 04:00 01 Kvalitet, 07 Riskhantering, 06 Dokumentation
    Avvikelser, synpunkter och klagomål
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-05 04:00 12 Personlig omvårdnad
    Behov av vila, avslappning och beröring
    Foto: Mostphotos
    info

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev