Har ni boende som återkommande har problem med trög mage?
Många äldre får av och till trög mage.Trög mage kan innebära lidande för den äldre med bland annat förvirring och smärta i buken. Somliga äter dagligen medicin för att minska besvären. Förutom pajalagröt som serveras på många äldreboenden så kan exempelvis katrinplommon, kiwi, fikon, aprikos, päron och messmör ge lösare tarminnehåll. "Pajalagröt" kan också förebygga förstoppning. Vätska och kroppslig aktivitet bidrar också till att hålla igång tarmarna. Det är också viktigt att den boende får gå på toaletten när det tränger på och inte behöva vänta, så regelbundna toalettbesök ska erbjudas till den som inte kommer sig för själv..
Trög mage
Många äldre får trög mage. Inte sällan så får de diverse läkemedel för att hålla igång magen. Det finns dock en hel del att göra som hjälper till att hålla magen igång. Tarmarna tar upp vatten och näringsämnen ur avföringen på vägen genom kroppen. Allteftersom blir avföringen alltmer koncentrerad. Människor har olika toalettvanor. Det finns de som behöver gå tre gånger per dag, men även tre gånger i veckan är fullt normalt. Vissa människor har tendens att få trög mage medan andra oftare har diarréer. Ibland kan förstoppning vara en biverkan av läkemedel.
En trög mage, även känt som förstoppning, är ett vanligt problem som många människor upplever någon gång i livet. Förstoppning kan vara besvärligt och smärtsamt, och kan påverka ens dagliga livskvalitet. Det är viktigt att förstå både orsakerna bakom trög mage och hur man kan lindra och förebygga detta tillstånd.
Förstoppning uppstår när tarmrörelserna blir oregelbundna eller avtar i hastighet. Detta kan leda till svårigheter att tömma tarmarna, vilket leder till hårda och torra avföringar. Det finns flera faktorer som kan bidra till detta tillstånd.
En av de vanligaste orsakerna till trög mage är en osund och bristfällig kost. En kost som är låg i fiber kan försvåra tarmrörelser och leda till förstoppning. Det är viktigt att äta tillräckligt med fiberrika livsmedel som frukt, grönsaker, fullkornsprodukter och baljväxter i kosten för att bibehålla en hälsosam tarmfunktion.
Att dricka för lite kan också vara en orsak till trög mage. Vätska hjälper till att mjuka upp avföringen och underlättar dess passage genom tarmarna. Att dricka tillräckligt med vatten och undvika drycker som för vissa kan vara uttorkande, såsom kaffe och alkohol, kan hjälpa till att förebygga förstoppning.
Brist på fysisk aktivitet kan också orsaka trög mage. Regelbunden motion främjar tarmrörelser och stimulerar tarmfunktionen. Att vara fysiskt aktiv i minst 30 minuter om dagen kan vara till hjälp för att förebygga förstoppning.
Vissa mediciner kan också ha förstoppning som biverkning. Exempelvis opiatbaserade smärtstillande medel och vissa antidepressiva medel kan orsaka förstoppning. Om man tar sådana mediciner och är drabbad av trög mage, är det viktigt att diskutera detta med sin läkare för att hitta alternativa lösningar.
Komplement till läkemedelsbehandling - vad är Pajalagröt bra för?
Både avslappning och motion kan hjälpa till att normalisera tarmtömningen. Att dricka rikligt är viktig liksom att äta fiberrik kost. Grönsaker, frukt, fullkornsprodukter, grovt bröd, gröt på grova gryner som havre och vetekli är fiberrika. Fiberrik “Pajalagröt” erbjuds på många äldreboenden till frukost.
Regelbundna toalettbesök minskar risken för förstoppning. För den som börjar bli glömsk kan det vara bra att påminna om att gå på toaletten. Detta kan minska risken för såväl förstoppning som inkontinens. En del människor upplever sig hjälpta av magmassage. Andra upplever det som väl intimt.
Om avföringen är hård och svår att få ut så kan det också medföra smärta i ändtarmsöppningen. Inte sällan leder förstoppning till smärtor i magen. Vid riktigt svår förstoppning kan avföringen behöva plockas ut. Så svår förstoppning är dock mycket ovanlig och åtgärden görs i samråd med läkare. Detta är mycket ovanligt med dagens vård. Patienten kan behöva sövas.
Den som har ont till följd av sprickor i ändtarmsöppningen kan behöva smörjas. Det finns både mjukgörande och smärtstillande salvor att tillgå. När det gäller läkemedel så finns det flera olika sorter med olika funktion. Bulkmedel innehåller fiber och bidrar till att hålla kvar vätska i avföringen och att öka volymen. Osmotiskt verkande laxermedel drar vatten till avföringen och mjukar därmed upp den. De ger verkan inom tre dagar. Mikrolavemang och tarmretande läkemedel är ofta mer snabbverkande men bör inte användas regelbundet.
Reflektionsfrågor - trög mage
Undersköterska och vårdbiträde:
- Har ni ett arbetssätt som bidrar till att undvika onödiga förstoppningar?
- Använder ni kost och rörelser för att hjälpa de boende att hålla igång magen?
- Har ni rutiner som påminner de boende om att gå på toaletten regelbundet?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Arbetar ni med komplement till läkemedelsbehandling för att förebygga förstoppning?
- Har ni koll på hur stor andel av de boende som har förstoppning av och till?
- Får de boende i sig tillräckligt med kostfibrer och vätska?
Bpende och närstående:
- Verkar toalettrutinerna fungera på boendet?
- Får din anhörige någon form av läkemedel för trög mage?
- Används det återkommande eller mer sällan?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag
Aktuellt i media
- 2025-01-20 04:00 13 Hygien
- 2025-01-16 04:00 04 Bemötande, 12 Personlig omvårdnad
- 2025-01-13 00:00 14 Läkemedelshantering
- 2025-01-02 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling, 07 Riskhantering, 03 Ledarskap, 05 Planering
- 2024-12-30 04:00 17 Psykisk hälsa
- 2024-12-23 04:00 01 Kvalitet