Vård för själen, skog och natur

Många äldre reflekterar över livet. Själavård, vistelse i skog och natur, meditation och andra aktiviteter kan ge ro. Att få komma ut i skogen, till sjön eller att få delta i gudstjänst betyder mycket för många människors välbefinnande. Vacker musik kan också vara en lista för själen.

Foto: Mostphotos

Vård av själen


För många människor är skogspromenader och naturupplevelser en väsentlig del av det som skapar mening i tillvaron.
En dement kvinna som enbart pratade enstavigt i vanliga fall kom ut i skogen. Det var tidig höst och träden började skifta i gult och rött. Höstluften var hög och klar. De kom nerför en backe och efter en sväng stod ett stort vackert träd. Kvinnan sa helt plötsligt med tårar i ögonen, ”så vacker eken är”.

Naturen


Naturen betyder mycket för de flesta i vårt land. Vi joggar, vandrar, plockar bär, fiskar, har fritidshus och husvagnar. En stor del av befolkningen ägnar mycket tid i det fria. För många som flyttar till äldreboendet så är det slut med den möjligheten. De har kanske sett skogen eller kommit ut på sjön för sista gången.

Med lite planering och fantasi kan de flesta äldreboenden skapa möjlighet att återuppleva mötet med naturen. Många samhällen har framkomliga naturstigar, handikappanpassade bryggor, utsiktspunkter eller andra ställen som möjliggör möte med naturen för den som är funktionsbegränsad.

Botaniska trädgårdar, parker, hembygdsgårdar och badplatser är ofta tillgängliga för den som är rullstolsburen.
Ofta har de som arbetar inom LSS bra tips på utflyktsmål. Det finns hjälpmedel som parcykel och färdtjänst. Ofta kräver utflykter lite planering men de är inte omöjliga.
Färdtjänst kan vara ett annat sätt för de boende att ta sig ut. Enklast är att göra en idébank med de ställen som finns inom räckhåll. Det går att besöka samma ställe fler gånger om man ser till att de som följer med varierar. Det finns boenden som erbjuder en skogspromenad för de som kan gå själva varje dag.

Det kan vara svårt att med kontinuitet planera tid för skogspromenader. En del boende kan tycka att skogspromenad blir för ansträngande. För ett ökat välmående hos våra äldre måste vi skapa förutsättningar att kunna få vistas i trädgården eller naturen utan att det kräver mycket av den boende.

Det finns äldreboenden som planerar dagliga promenader med alla som kan och vill följa med. Det bidrar till att hålla igång gångförmåga och rörlighet hos de boende.

Ofta går det att göra mycket i äldreboendets närmiljö för att underlätta utevistelser. Det kanske är möjligt att ta bort hinder, skaffa upphöjda odlingsbäddar, en liten porlande fontän och sätta ut bänkar med möjlighet till sol och skugga. Fjärilar och humlor gillar kryddväxter som både doftar och smakar. Det är bara fantasin som sätter gränser. Idag finns ett stort utbud till trädgård som enkelt och prisvärt kan skapa trivsel för de boende och medarbetarna. Det finns många sätt att väcka minnen. Om möjligheten till skogsvistelse inte finns kan man tex "ta in skogen" till de boende. Rensa lingon, blåbär grilla kolbullar på en eldplats ute i trädgården, prata jakt, fiske mm.

Musikupplevelser


Musikupplevelser med exempelvis klassisk musik, psalmsång eller att bara sjunga med i gamla slagdängor kan också bidra till att vårda själen för många. Att få tänka på fina minnen genom nostalgitrippar bidrar också till välbefinnande för många.

Kontakt med trossamfund


Många boende har en tro eller en vana att besöka sin församling. Hälsan begränsar möjligheterna att ta sig i väg till gudstjänst. Det är en rättighet att få utöva sin religion även för den som bor på äldreboende.

En del äldreboenden har någon form av kyrklig förankring. Ett antal äldreboenden drivs av diakoniinstitutioner, judiska församlingar och andra. Om du tillhör Svenska kyrkan så har du säkert relativt goda möjligheter att delta i gudstjänster på de flesta äldreboenden. Även katoliker, syrianer, muslimer eller de som tillhör någon frikyrka kan ha en önskan om att delta i gudstjänst.

För den som inte bor i storstad är utbudet sämre. Ofta finns enbart ett äldreboende att välja på. Ett äldreboende med ambitioner att tillgodose de boendes önskemål kan hitta lösningar. Idag finns det webbsända gudstjänster. Om det finns önskemål går det ofta att se gudstjänst på TV:n.   

En variant kan vara att besöka den boendes församling tillsammans med kontaktmannen under egen tid. Ett annat sätt är att hjälpa den boende att kontakta församlingen. Ibland kan diakonen, prästen eller imamen komma till boendet på besök. För att veta hur den boende vill ha det då livet närmar sig slutet behöver vi samtala om dessa ibland svåra frågor. Det kan vara särskilt angeläget om det inte finns några närstående.

För några kan psalmsång eller andra religiösa sånger vara en tröst.

Reflektion - vård av själen
Undersköterska och vårdbiträde:
• När var ni ute i skogen med boende senast?
• Hur arbetar ni med att planera utevistelser?
• Går det att använda ”egen tid” till att komma ut i naturen?
• Har ni boende som är religiösa?
• På vilket sätt kan ni hjälpa dem att utöva sin religion?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
• Hur kan ni skapa förutsättningar för att de boende ska komma ut i naturen oftare?
• Hur ser ni på religionsutövning?
• Har ni något samarbete med församlingar?
• Finns det lämpliga utrymmen för den som önskar ha en andaktstund med de boende?

Boende och närstående:
• Kommer din närstående ut i naturen någon gång?
• Finns det en önskan att komma ut?
• Erbjuder äldreboendet ett bra stöd för den som önskar utöva sin religion?


Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2025-01-20 04:00 13 Hygien
    Hantering av handhygien och personalkläder är avgörande för att förhindra smittspridning
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-01-16 04:00 04 Bemötande, 12 Personlig omvårdnad
    Kommunikation är grundläggande i en god omsorg
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2025-01-13 00:00 14 Läkemedelshantering
    Har ni bra ordinationsunderlag för läkemedelshanteringen?
    info
  • 2025-01-02 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling, 07 Riskhantering, 03 Ledarskap, 05 Planering
    Hur är arbetsmiljön på natten?
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-30 04:00 17 Psykisk hälsa
    Ofrivillig ensamhet kan leda till både psykisk och fysisk ohälsa
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-23 04:00 01 Kvalitet
    Ett äldreboende är ett hem
    info

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev