För vissa människor är naturläkemedel ett mildare alternativ som fungerar för dem.
Många som flyttar in på äldreboende har vanor som de vill få behålla även efter flytten. Det kan vara viktigt att berätta om vanorna så undviks onödig oro. När det gäller vården på äldreboenden är säkerhet och noggrannhet med läkemedelshantering av yttersta vikt. Detta gäller även för naturläkemedel, som örtextrakt, vitaminer och kosttillskott. Trots att dessa produkter ofta marknadsförs som "naturliga" innebär det inte alltid att de är helt säkra, särskilt för äldre personer som kan ha andra hälsoproblem eller ta flera mediciner. Att hantera naturläkemedel säkert är därför en viktig del av omsorgen på äldreboendet
Säkerhet kring hantering av naturläkemedel på äldreboendet
Det förekommer att boende vill äta naturläkemedel av olika slag. För äldreboendet är det viktigt att ha rutiner för hantering av detta. Naturläkemedel är läkemedel gjorda på växter eller annat i naturen. I grunden kommer alla läkemedel från naturen på ett eller annat sätt. Det finns ett släktskap mellan teer, kryddor och läkemedel. Många teer och kryddor har någon form av medicinsk effekt om man tar dem i tillräckligt stor mängd.
Likaså finns det ofta aktiva substanser i naturläkemedel som kan interagera (samreagera) med övriga läkemedel som den boende äter. Läkaren måste därför informeras och godkänna naturläkemedlen. Det är också viktigt att förstå vilka biverkningar som kan uppkomma när naturläkemedlet äts tillsammans med andra läkemedel. I värsta fall kan det vara biverkningar som ökar fallrisk eller blödningsbenägenheten.
Alla naturläkemedel som är godkända av Läkemedelsverket kan rekommenderas av sjuksköterskor inom ramen för deras yrkeskompetens. Naturläkemedel bör journalföras precis som andra läkemedel. För sköra äldre är det ändå viktigt att läkaren är informerad om eventuellt intag av naturläkemedel.
Det händer att de boende vill ha lite Valeriana till kvällen för att komma till ro. Detta kan ibland vara ett mindre riskfyllt alternativ till starkare sömnmediciner. Å andra sidan händer det att boende tar sig ett glas vin eller en whisky till natten som kan ha betydligt mer effekter.
Det händer också att närstående kommer med naturläkemedel och där det är svårt att få den boendes samtycke. I den situationen hamnar vården i en knepig situation genom att närstående inte har rätt att besluta över en boende i medicinska frågor.
Vad är naturläkemedel?
Naturläkemedel är produkter som innehåller aktiva ämnen från växter, mineraler eller djurriket och används för att förbättra hälsan eller lindra besvär. Exempel på sådana är olika örtteer, fiskoljekapslar, johannesört och ginseng. Även om naturläkemedel kan ha positiva effekter kan de också påverka kroppen på sätt som inte alltid är önskade, särskilt när de tas tillsammans med andra läkemedel.
Risker vid användning av naturläkemedel
Interaktioner med andra mediciner:
En av de största riskerna med naturläkemedel är att de kan påverka hur andra läkemedel fungerar. Till exempel kan johannesört, som ibland används för att behandla mild depression, minska effekten av vissa blodförtunnande medel, blodtrycksmediciner och till och med antidepressiva läkemedel. Detta kan leda till allvarliga hälsoproblem om det inte uppmärksammas.
Oönskade biverkningar:
Även om naturläkemedel ofta uppfattas som mildare än traditionella läkemedel kan de orsaka biverkningar. Örtprodukter som ginseng eller ginkgo biloba kan till exempel påverka blodets koaguleringsförmåga och kan därför vara olämpliga för personer som tar blodförtunnande mediciner. Därför är det viktigt att vårdpersonalen är medveten om vilka naturläkemedel de boende tar och vilka biverkningar som kan uppstå.
Hur säkerställer vi trygg hantering av naturläkemedel på äldreboendet?
Fullständig läkemedelsgenomgång:
För att säkerställa att de boende på äldreboendet får rätt behandling är det viktigt att inkludera naturläkemedel i läkemedelsgenomgångar. Detta innebär att personalen tar reda på vilka naturläkemedel en person använder, vilka mediciner de tar och sedan granskar om det finns några risker för interaktioner eller biverkningar. På så sätt kan de boende få rätt råd och anpassningar göras i deras vård.
Kommunikation med läkare och apotekare:
Legitimerad personal bör samarbeta med läkare och apotekare för att få en tydlig bild av vad de boende tar för naturläkemedel och vilka risker som finns. Om en boende själv köper och använder naturläkemedel utan att informera personalen kan det vara riskfyllt. Därför är det viktigt att både personal och närstående förstår vikten av att rapportera alla kosttillskott eller naturläkemedel som en person använder.
Information och utbildning för personal och närstående:
För att minimera riskerna är det viktigt att all personal på äldreboendet har kunskap om naturläkemedel och deras potentiella effekter. Utbildning om hur olika kosttillskott och naturläkemedel kan interagera med receptbelagda läkemedel kan vara avgörande för att förebygga problem. Genom att även informera närstående kan man skapa en öppen dialog kring naturläkemedel, vilket bidrar till en tryggare vårdmiljö.
Råd till de boende och deras närstående
Kommunicera öppet om naturläkemedel:
För att äldreboendet ska kunna ge bästa möjliga omsorg är det viktigt att de boende och deras närstående är öppna om vilka naturläkemedel och kosttillskott som används. Det hjälper personalen att göra korrekta bedömningar och undvika eventuella risker.
Var försiktig med att börja ta nya naturläkemedel:
Det kan vara lockande att testa nya kosttillskott eller naturläkemedel, men det är viktigt att först rådgöra med vårdpersonalen. Detta är särskilt viktigt om den boende redan tar andra mediciner, eftersom det kan leda till oväntade och oönskade effekter.
Att hantera naturläkemedel på ett säkert sätt är en viktig del av omsorgen på äldreboendet. Genom att ha tydliga rutiner för läkemedelsgenomgång, utbildning och öppen kommunikation kan risken för oönskade biverkningar och interaktioner minska. På så sätt kan de boende fortsätta att använda naturläkemedel på ett tryggt och säkert sätt, vilket bidrar till ökad livskvalitet.
Reflektionsfrågor - naturläkemedel
Undersköterska och vårdbiträde:
- Händer det att boende vill ha hjälp att ta naturläkemedel?
- Hur brukar ni hantera det på äldreboendet?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Hur ställer ni er till alternativa behandlingar?
- Är det OK med naturläkemedel?
- Finns det andra alternativa behandlingar som efterfrågas på boendet?
Boende och närstående:
- Har ni haft önskemål om behandling med naturläkemedel eller andra alternativa behandlingar?
- Hur har det bemötts?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag
Aktuellt i media
- 2025-01-20 04:00 13 Hygien
- 2025-01-16 04:00 04 Bemötande, 12 Personlig omvårdnad
- 2025-01-13 00:00 14 Läkemedelshantering
- 2025-01-02 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling, 07 Riskhantering, 03 Ledarskap, 05 Planering
- 2024-12-30 04:00 17 Psykisk hälsa
- 2024-12-23 04:00 01 Kvalitet