Muntorrhet kan skapa svårigheter i vardagen.
Många äldre lider av muntorrhet. Det beror på att de har för lite saliv i munnen eller att salivens sammansättning förändras. Saliven är nödvändig för att vi ska kunna tugga och svälja. Saliven skyddar också tänderna. Ofta kommer muntorrheten smygande och det är inte ens säkert att den som drabbas märker det själv. Ta upp problemet med läkaren då problemen kan vara läkemedelsrelaterade. Tandhygienisten kan också ge goda råd.
Många äldre drabbas av muntorrhet
Det som märks är ofta att det kan vara besvärligt att äta eller svälja. Personen kan få dålig andedräkt och upplever att maten inte smakar som den brukar. Ibland märks det genom att munslemhinnan börjar blöda när tänderna borstas. Sömnsvårigheter och försämrad tandhälsa är andra symtom. För den som har tandprotes kan det bli svårare att använda den.
Flertalet av de som bor på äldreboende behöver stöd i samband med munvård. Det är därmed en del av den dagliga omsorgen om de boende. Sjuksköterskan har också ett ansvar att följa upp munhälsan regelbundet. Det finns bra riskbedömningsverktyg, ROAG, som använd för att säkerställa de boendes munhälsa.
Muntorrhet kan vara en biverkan av läkemedelsbehandling så läkare ska alltid informeras. Det kanske går att byta ut läkemedel som orsakar muntorrheten eller justera dosen så att besvären minskar. Det kan vara bra att rådgöra med den boendes tandhygienist också kring vad som kan vara den bästa hjälpen. De kan också mäta salivflödet i munnen.
Muntorrhet kan även uppstå mer tillfälligt exempelvis i samband med feber eller uttorkning av andra orsaker. Även stress kan bidra till muntorrhet. Genom att vi är uppmärksamma på signaler om muntorrhet så kan vi undvika att den boende behöver lida av muntorrhet.
Muntorrhet hos äldre:
Muntorrhet är ett vanligt problem bland äldre personer och kan orsakas av olika faktorer som ålder, medicinering och hälsotillstånd. Förståelse för orsakerna till muntorrhet samt förmåga att vidta lämpliga åtgärder för att lindra besvären är en viktig uppgift för personalen på äldreboenden.
Orsaker till muntorrhet hos äldre:
Medicinering: Många äldre personer tar mediciner som kan ha biverkningar i form av minskad salivproduktion, vilket kan leda till muntorrhet.
Ålder: Åldrande i sig kan påverka salivproduktionen och leda till ökad risk för muntorrhet.
Sjukdomar: Vissa medicinska tillstånd som diabetes, Sjögrens syndrom och Parkinsons sjukdom kan vara förknippade med muntorrhet.
Strålbehandling: Patienter som har genomgått strålbehandling i huvud- och halsregionen kan uppleva långvarig muntorrhet som en biverkning.
Symtom på muntorrhet:
1. Torrhet i munnen och svalget.
2. Svårigheter att tugga och svälja.
3. En brännande känsla i munnen.
4. Svårigheter att prata.
5. Ökad risk för karies och tandköttsproblem på grund av minskad skyddande saliv.
Åtgärder för att lindra muntorrhet på äldreboenden:
1. Vattenintag: Erbjud regelbundet vatten till de boende för att hålla munnen fuktig och förhindra uttorkning.
2.Salivstimulerande medel: Använd salivstimulerande tuggummin eller sugtabletter för att öka salivproduktionen.
3. Undvik uttorkande livsmedel: Minska konsumtionen av koffeinhaltiga drycker och alkohol, eftersom dessa kan förvärra muntorrhet.
4. Tandvård: Främja god tandhygien genom regelbunden tandborstning och användning av fluorsköljningar för att minska risken för karies.
5. Undvik tobak: Uppmuntra de boende att undvika tobaksprodukter, vilket kan förvärra muntorrhet och leda till andra oral hälsoproblem.
Genom att vara medveten om orsakerna till muntorrhet och genom att vidta lämpliga åtgärder för att lindra symtomen kan äldreboenden hjälpa till att förbättra livskvaliteten för sina boende och främja en bättre oral hälsa.
Reflektionsfrågor - muntorrhet
Undersköterska och vårdbiträde:
- Har ni bra rutiner för att uppmärksamma om någon boende blir muntorr?
- Har ni bra rutiner för att hjälpa den som blir muntorr?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Har ni rutiner för att upptäcka muntorrhet hos era boende?
- Har ni rutiner där munhälsan undersöks regelbundet?
- Erbjuds medarbetarna munvårdsutbildning regelbundet?
Boende och närstående:
- Har ni upplevt muntorrhet?
- Hur påverkas livskvaliteten av att vara torr i munnen?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne
Bättre vård varje dag
Aktuellt i media
- 2025-01-20 04:00 13 Hygien
- 2025-01-16 04:00 04 Bemötande, 12 Personlig omvårdnad
- 2025-01-13 00:00 14 Läkemedelshantering
- 2025-01-02 04:00 18 Arbetsmiljö och utveckling, 07 Riskhantering, 03 Ledarskap, 05 Planering
- 2024-12-30 04:00 17 Psykisk hälsa
- 2024-12-23 04:00 01 Kvalitet