Fördelarna med att kvalitetscertifiera äldreboendet – vilka certifieringar som kan stärka kvaliteten
Genom att kvalitetscertifiera äldreboendet säkerställs att verksamheten levererar hög kvalitet och trygghet till både boende och personal. Kvalitetssäkring bidrar till förbättrad omsorg, ökad trovärdighet och ett starkare förbättringsarbete. Här är några av de certifieringar som kan vara aktuella och fördelarna med att implementera dem.
Certifiering av äldreomsorg
Att arbeta med certifiering kan vara ett sätt att skapa en kultur där ständiga förbättringar är en del av verksamheten. Främst tänker jag på ISO-certifiering men det finns även andra exempelvis Silviacertifiering som ger en struktur för ständiga förbättringar. Många äldreboenden är också ISO-certifierade. Att arbeta med certifiering är ett strukturerat sätt att utveckla kvaliteten på boendet. Genom att bygga system för egenkontroll, internrevisioner och ständiga förbättringar bygger verksamheten både en kultur och kontrollmekanismer som bidrar till en kvalitetsutveckling.
Det finns också en ”äldrestandard” sedan 2015. Den tydliggör krav som ställs för vård och omsorg för äldre. Den tillhandahålls kostnadsfritt av Svenska institutet för standarder (SiS) för de verksamheter som önskar införa den. Det är ingen standard som man kan certifiera sig mot, men den ger ett bra stöd i kvalitetsutvecklingsarbetet.
Ett värde med certifiering av verksamhet är att det bidrar till att skapa ett systematiskt arbete där ständiga förbättringar blir en del av verksamhetens kultur. Om alla i verksamheten strävar efter att göra boendet bättre så kommer det ganska snart att ge resultat. Genom att arbeta med egenkontroll och att stimulera medarbetarna att skriva avvikelser när något går fel så kan ledningen få impulser till förbättringsarbetet. Det är även viktigt att göra det enkelt för boende och närstående att bidra med synpunkter och förbättringsförslag.
Med enkla, trygga och välkända rutiner som alla följer så blir det lätt även för en relativt nyanställd vikarie att göra rätt. En viktig del i detta är att ha bra enkla vägar för informationsöverföring och ett arbetssätt som gör det enkelt för medarbetare att kommunicera med ledningen. Närvarande ledarskap som bygger på tillit och en tydlig värdegrund bidrar också till att skapa en kultur där alla är viktiga.
Värdet av att kvalitetscertifiera äldreboendet och relevanta certifieringar
Kvalitetscertifiering av äldreboendet är en process som inte bara stärker verksamhetens trovärdighet, utan även säkerställer att de boende får bästa möjliga omsorg. Genom att uppfylla krav på kvalitet, säkerhet och effektivitet kan äldreboendet visa att de arbetar efter tydliga riktlinjer och strävar efter ständiga förbättringar.
Kvalitetssäkring och förbättrad omsorg
Strukturerat förbättringsarbete: Genom att genomgå en certifieringsprocess kan äldreboendet implementera ett strukturerat förbättringsarbete som säkerställer att de kontinuerligt utvärderar och förbättrar kvaliteten på omsorgen. Detta leder till ökad säkerhet och trivsel för de boende, samt förbättrade arbetsförhållanden för personalen.
Ökad trygghet för boende och närstående: Certifieringar visar att äldreboendet arbetar enligt standardiserade och beprövade metoder. Detta skapar trygghet för både de boende och deras närstående, då de vet att omsorgen håller hög kvalitet och att verksamheten följer strikta riktlinjer.
Certifieringar som kan vara aktuella
ISO 9001 – Kvalitetsledningssystem: ISO 9001 är en internationellt erkänd standard för kvalitetsledningssystem och används för att säkerställa att en organisation har effektiva processer på plats för att möta kundernas krav. För äldreboenden innebär en ISO 9001-certifiering att de arbetar systematiskt med kvalitetssäkring och ständiga förbättringar, vilket bidrar till bättre omsorg och högre säkerhet.
ISO 14001 – Miljöledningssystem: För äldreboenden som vill fokusera på hållbarhet och miljö kan ISO 14001-certifiering vara en lämplig väg. Denna certifiering visar att boendet arbetar aktivt med att minska sin miljöpåverkan och att de har implementerat ett miljöledningssystem som stöttar dessa insatser. Det kan även innebära förbättringar i energianvändning, avfallshantering och inköp.
Silviacertifiering: Denna certifiering har tagits fram på initiativ av drottning Silvia. Silviacertifieringen fokuserar på kompetens och arbetssätt inom äldreomsorgen. Ett särskilt fokus ligger på människor med demenssjukdomar. Detta görs genom att erbjuda utbildning och stöd till vårdpersonal samt genom att införa evidensbaserade metoder och processer i den dagliga verksamheten.
ÄldrestandardDet finns även en äldrestandard som kan användas som stöd för kvalitetsutveckling i äldreomsorgen. Den är i nuläget inte certifieringsbar.
Fördelar för verksamheten
Förbättrad effektivitet: Genom att implementera certifieringssystemen kan äldreboendet öka sin operativa effektivitet genom att skapa tydliga rutiner och processer. Detta leder till en mer strukturerad arbetsmiljö där det är enklare att följa och uppnå målen.
Ökad konkurrenskraft: Kvalitetscertifierade äldreboenden har ofta en konkurrensfördel, då de kan marknadsföra sin certifiering som en garanti för hög kvalitet och trygghet. Det kan också vara en fördel vid upphandlingar där kvalitetssäkring efterfrågas.
Attraktiv arbetsplats: Certifieringar visar att äldreboendet värdesätter både sina boendes och sina medarbetares välmående och säkerhet. Detta kan göra verksamheten mer attraktiv för kvalificerad personal som vill arbeta i en miljö som prioriterar kvalitet och säkerhet.
Ständiga förbättringar
Systematisk uppföljning: En viktig del av certifieringsprocessen är att den kräver kontinuerlig uppföljning och revision. Detta innebär att äldreboendet måste utvärdera och förbättra sina processer löpande, vilket säkerställer att de boende och personalen alltid får bästa möjliga förutsättningar.
Motivation för personalen: Att arbeta mot och upprätthålla en certifiering kan fungera som en motivationsfaktor för personalen. Det skapar en gemensam känsla av att sträva mot samma mål och att kvalitet och säkerhet är prioriterade delar av det dagliga arbetet.
Hur äldreboendet kan påbörja certifieringsprocessen
Kartläggning och analys: Det första steget mot en certifiering är att kartlägga nuvarande processer och rutiner på äldreboendet för att se hur de förhåller sig till de krav som ställs i de olika certifieringssystemen. Detta gör det möjligt att identifiera vilka områden som behöver utvecklas.
Implementering och träning: När eventuella brister har identifierats är det viktigt att implementera nya rutiner och utbilda personalen för att säkerställa att alla arbetar enligt de nya riktlinjerna. Regelbunden utbildning och kommunikation är avgörande för att lyckas med certifieringen.
Revision och certifiering: Efter att nya rutiner har implementerats genomförs en extern revision av certifieringsorgan för att bedöma om äldreboendet uppfyller kraven för den valda certifieringen. När detta är godkänt tilldelas äldreboendet sin certifiering och är sedan redo att visa upp sin nya kvalitetsstämpel.
Reflektionsfrågor - certifiering:
Undersköterska och vårdbiträde:
- På vilket sätt kan du bidra till att göra verksamheten bättre?
- Har ni ett bra sätt att rapportera avvikelser?
- Leder utredningar av avvikelser till att verksamheten blir bättre?
- Har ni något kvalitetsråd inom verksamheten?
Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Utreds alla avvikelser seriöst?
- Får den som skriver avvikelser återkoppling om utredningen och vilka åtgärder som vidtagits?
- Ger ni återkoppling på avvikelser på APT eller i forum?
Boende och närstående:
- Finns det enkla sätt för de boende och dig som närstående att lämna in synpunkter, klagomål eller förbättringsförslag?
Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - bättre vård varje dag
Aktuellt i media
- 2024-11-15 05:28
- 2024-11-13 04:00 04 Bemötande, 02 Värdegrund
- 2024-11-11 03:00 01 Kvalitet, 16 Sjukdom och död, 12 Personlig omvårdnad, 07 Riskhantering, 08 Förebyggande o lokaler
-
2024-11-07 03:00
05 Planering, 07 Riskhantering, 01 Kvalitet
Vikten av ständiga förbättringar för kvalitet i vården på äldreboendet - Så skapas en tryggare och effektivare vårdmiljö
- 2024-11-04 04:00 19 Samhället utanför
- 2024-10-31 04:00 04 Bemötande