Anpassad kost på äldreboendet – varför individuellt anpassade måltider är viktiga

Kunskaper kring anpassad kost är nödvändig i äldreomsorgen. För den boende handlar det om välbefinnande och respekt, men också ett viktigt riskförebyggande inslag i omsorgen. Anpassad kost på äldreboendet handlar om mer än att servera mat. Det handlar om att möta varje boendes behov för att främja välmående och hälsa. Genom att erbjuda näringsrika, konsistensanpassade och specialanpassade måltider, samtidigt som man skapar en trivsam måltidssituation, kan äldreboendet förbättra de boendes livskvalitet och välbefinnande.

Foto: Mostphotos

Kost som är anpassad till var och ens behov


Det finns en mängd olika tillstånd och situationer då kosten kan behöva anpassas till den boendes behov med avseenden på val av livsmedel eller konsistens. Kultur, religion, medicinering, sjukdomar, sväljningssvårigheter och allergier är exempel på sådant som påverkar val av mat även för den som är undernärd eller som riskerar att drabbas av undernäring.

Ur patientsäkerhetssynpunkt är det viktigt att utforma kosten så att den bidrar till symtomlindring, ökat välbefinnande och bidrar till tillfrisknande. En förutsättning för optimal individuell anpassning är ett personcentrerat synsätt. Undernäring är en vanlig bidragande orsak till att äldre dör i förtid.

Valet av mat visar också i vilken omfattning verksamheten respekterar den enskildes önskemål och behov. Det händer exempelvis att verksamheten serverar en tråkigt komponerad vegetarisk rätt till den som inte äter fläsk. Om alternativen inte är genomtänkta så riskerar de bidra till att den boende drabbas av undernäring och att planeringen av måltiderna blir diskriminerande gentemot de som har särskilda behov eller önskemål.

För den boende är det viktigt att den anpassade kosten är god, näringsriktig och tillagad med omsorg. Om maten levereras till boendet så är det viktigt att medarbetarna, och även den boende om den så önskar, får information om vad maten innehåller. När det gäller matallergier kan det även vara viktigt att hålla olika maträtter åtskilda så att inte någon av misstag får i sig allergiframkallande föda.

Maträtter får märkas med exempelvis glutenfri, laktosfri, mjölkfri, sojafri, nötfri eller äggfri enbart om de lever upp till de krav som finns i livsmedelsförordningarna.

Anpassad kost på äldreboendet – att skapa måltider som möter alla behov


Att servera anpassad kost på äldreboendet är avgörande för att de boende ska må bra, ha energi och få i sig rätt näring. Med ökande ålder kan kostbehov och ätförmåga förändras, vilket gör det viktigt att måltiderna är både näringsrika och individuellt anpassade. Att uppmärksamma och tillgodose specifika kostbehov för äldre kan bidra till en bättre livskvalitet och öka välmåendet.

Varför är anpassad kost viktig på äldreboendet?


Kost och näring är centrala för hälsan, men när man blir äldre påverkas förmågan att ta upp och tillgodogöra sig näringsämnen. Tugg- och sväljsvårigheter, nedsatt aptit och känslighet för vissa livsmedel är exempel på faktorer som kan påverka vad och hur en äldre person kan äta. Därför är det viktigt att kosten på äldreboendet anpassas för att säkerställa att varje boende får det näringsintag som behövs för att må bra.

Olika typer av anpassad kost


Energi- och näringstät kost  
Många äldre har ett minskat energibehov, men behovet av näringsämnen förblir detsamma. För boende med liten aptit kan energi- och näringstäta måltider göra stor skillnad. Genom att tillföra näring i form av extra fett, protein och kolhydrater kan maten ge den energi som behövs utan att portionerna blir för stora. Exempelvis kan berikade soppor, näringsdrycker och små mellanmål hjälpa de boende att få i sig tillräckligt med näring.

Konsistensanpassad kost  
Svårigheter att tugga eller svälja, som dysfagi, är vanliga hos äldre och kan göra det svårt att äta vanlig mat. Konsistensanpassad kost, såsom finfördelad eller puréad mat, är lättare att äta och minskar risken för att sätta i halsen. Denna kostform gör att de boende kan fortsätta äta näringsrikt utan att kompromissa med säkerheten.

Lättuggad kost  
För de boende som har tuggsvårigheter men kan hantera något större bitar kan en lättuggad kost vara ett bra alternativ. Lättuggade måltider är tillagade på ett sätt som gör att maten är mjukare och enklare att tugga men fortfarande bibehåller konsistens och smak.

Specialkost för intoleranser och allergier  
Många äldre kan behöva specialkost på grund av allergier eller intoleranser, till exempel mot gluten eller laktos. Det är viktigt att dessa behov tas på allvar och att personalen har kunskap om hur man kan ersätta vissa ingredienser för att skapa säkra och välsmakande måltider för alla boende.

Kosten för specifika hälsotillstånd


Kost vid diabetes  
Diabetes är vanligt hos äldre, och för personer med diabetes är det viktigt att maten är anpassad för att hålla ett stabilt blodsocker. Detta innebär att måltiderna bör innehålla långsamma kolhydrater och ha ett jämnt fördelat intag av näringsämnen under dagen. Kostråd och individuella bedömningar är viktiga för att stötta diabetiker på äldreboendet.

Kost för att förebygga undernäring  
Undernäring är ett stort problem bland äldre, och för de boende som har svårt att få i sig tillräckligt med mat krävs extra omsorg. Små och frekventa måltider med högt näringsinnehåll kan vara en lösning. Mat som både ser tilltalande ut och smakar gott kan också hjälpa till att öka aptiten hos den boende.

Saltreducerad kost  
Många äldre lider av högt blodtryck eller hjärt-kärlsjukdomar och behöver en saltreducerad kost. Maten tillreds då med mindre salt och kryddas istället med örter och andra smaksättningar för att vara god och samtidigt hälsosam för dem med behov av mindre salt i kosten.

Så skapas en trivsam måltidssituation


Förutom att anpassa själva maten är miljön och upplägget kring måltiderna viktiga för att skapa trivsel och göra det enklare för de boende att äta. Här är några tips för att främja en positiv måltidsmiljö:
- Servera maten på ett tilltalande sätt – Färgglada och vackert upplagda tallrikar kan göra stor skillnad för aptiten.
- Skapa lugn och ro kring måltiden – En lugn miljö med dämpade ljud och utan störande moment bidrar till en trevlig måltid.
- Ge stöd när det behövs – Vissa boende behöver hjälp med att äta, och omsorgspersonalen kan finnas nära för att assistera utan att stressa.

Samverkan för att möta kostbehov


För att skapa en kost som verkligen möter de boendes behov är det viktigt att ha ett nära samarbete mellan kökspersonal, omsorgspersonal, legitimerade vårdpersonal och dietister. Regelbundna samtal och uppföljningar kring de boendes hälsotillstånd och kostpreferenser gör det möjligt att anpassa måltiderna så att de ständigt håller hög kvalitet och näringsinnehåll.

Reflektionsfrågor - anpassad kost:
Undersköterska och vårdbiträde:
- Får ni bra information om vad den mat som serveras innehåller?
- Har ni tydlig information om vilka boende som har behov av specialkost?

Chef, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut:
- Har ni bra förutsättningar att erbjuda de boende anpassad kost?
- Finns det förbättringsområden? Får de som har anpassad kost som är tillagad och serverad med omsorg?

Boende och närstående:
- Får alla boende lika omsorgsfullt tillagad mat på enheten?


Erland Olsson
Medicinskt ansvarig sjuksköterska
Sofrosyne - Bättre vård varje dag

Äldrekollen
Kvalitetsgranska ditt äldreboende

Svensk Vårdkontroll
Verktyget för Medicinskt Ansvariga

Aktuellt i media
  • 2023-05-08 08:36

    Stafettpersonal

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-27 05:00

    Patient fick krypa på golvet

    Läs mer >>

    info
  • 2023-04-20 09:10

    Ny bok "Har mamma det bra - introduktion till äldreboendet"

    Läs mer >>

    info
  • 2024-12-19 04:00 04 Bemötande
    Alla äldreboenden har boende som lever med demenssjukdom
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-16 04:00 01 Kvalitet
    Har ni bra rutiner för rapportering av lex Maria och Lex Sarah?
    Bildkoll-Mostphotos
    info
  • 2024-12-15 04:00 02 Värdegrund
    Spänningsfältet mellan medicinskt och socialt synsätt
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-12 04:00 10 Aktivitet o funktionsbevarande arbetssätt
    Förebygg kontrakturer, bevara rörlighet och minska obehag
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-09 04:00 01 Kvalitet, 07 Riskhantering, 06 Dokumentation
    Avvikelser, synpunkter och klagomål
    Foto: Mostphotos
    info
  • 2024-12-05 04:00 12 Personlig omvårdnad
    Behov av vila, avslappning och beröring
    Foto: Mostphotos
    info

Skriv upp dig till
Vårdpraktikans nyhetsbrev

Some fields are not valid
Nyhetsbrev